OCC17/01-451: Τροχαίο συμβάν στο χώρο ανεφοδιασμού καυσίμων οχημάτων του ΚΑΗΚ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ

 Στις 10/1/2017 και ώρα 09:30 τοπική έλαβε χώρα συμβάν στο χώρο ανεφοδιασμού καυσίμων οχημάτων του ΚΑΗΚ.
Πυροσβεστικό όχημα τύπου ΟSHKOSH με αριθμό πινακίδας ΚΥ 425 (α΄ όχημα), συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα τύπου ASTRA, με αριθμό πινακίδας 10031 (β` όχημα). Το α` όχημα εκτελούσε οπισθοπορεία χωρίς να έχει αντιληφθεί ότι πίσω βρισκόταν το β’ όχημα, με αποτέλεσμα την πρόσκρουση σε αυτό.



 

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ - ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Από την σύγκρουση προκλήθηκαν ελαφρές υλικές ζημιές στο β’ όχημα. Συγκεκριμένα έσπασε ο αυλός εκτόξευσης αφρού ο οποίος βρίσκεται στο εμπρόσθιο τμήμα του οχήματος προσαρτημένος πάνω από τον προφυλακτήρα.(Φωτ. 1)

 
                                      Φωτ.1 :Οι ζημιές στο β' όχημα


ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΟΧΗΜΑΤΑ 

Α΄ όχημα Είναι πυροσβεστικό όχημα τύπου ΟSHKOSH με αριθμό πινακίδας ΚΥ 425 έχει άδεια κυκλοφορίας στην πίστα εν ισχύ και είναι ασφαλισμένο.
Β΄ όχημα Είναι πυροσβεστικό όχημα τύπου ASTRA, με αριθμό κυκλοφορίας 10017 έχει άδεια κυκλοφορίας στην πίστα εν ισχύ και είναι ασφαλισμένο.
 

ΑΙΤΙΑ

Από τις καταθέσεις των εμπλεκόμενων οδηγών προκύπτει ότι το συμβάν προκλήθηκε λόγω της στιγμιαίας αμέλειας του οδηγού του α’ οχήματος ο οποίος εκκίνησε το όχημα του προς τα πίσω, χωρίς να αντιληφθεί ότι το β΄ όχημα ήταν πίσω του.
 

ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ 

4D (περιστασιακό, δευτερεύον) Το συμβάν κρίνεται περιστασιακό δεδομένου ότι είναι το 16ο τροχαίο συμβάν που λαμβάνει χώρα από το 2007 .Ως εκ τούτου ο δείκτης πιθανότητας εμφάνισης της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι 3,4 Χ10-5 σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο πλαίσιο του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας του ΚΑΗΚ.
Κρίνεται επίσης δευτερεύον γιατί από αυτό προέκυψαν ελαφριές υλικές ζημιές και στα δύο οχήματα. 


ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

 Στο συμβάν καταγράφηκαν οι παρακάτω παραβάσεις από τον οδηγό του α’ οχήματος: Των άρθρων 9.10 του ΒΚΕΕ (ΦΕΚ’ Β 1138/2011), 4.1, 6.45 και 7.12 της Αερολιμενικής διάταξης 1, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν την υποχρέωση των οδηγών να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή.
 

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 Οι οδηγοί οχημάτων οφείλουν να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να αποτρέπουν την εμπλοκή τους σε τροχαία συμβάντα εντός των χώρων του αερολιμένα.
 
web form